Αρχική Σελίδα : Το Θέμα της Εβδομάδας

 

Ντροπή για τη δημοκρατία το φίμωμα των δημοσιογράφων

Χαράλαμπος Πουλόπουλος
Δ/ντής ΚΕΘΕΑ

Το «κόψιμο» των δημοσιογράφων Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας  Κατσίμη από την ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ είναι, από μία άποψη, πιο σοβαρό πλήγμα  για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου από τη χθεσινή σύλληψη του Βαξεβάνη. 

Γιατί, εάν στην περίπτωση του Βαξεβάνη λειτούργησε στοιχειωδώς ο θεσμοθετημένος μηχανισμός της δικαιοσύνης (παρόλο που φαίνεται ότι δεν λειτουργεί πάντα με τον ίδιο τρόπο για όλους), το «κόψιμο» των Αρβανίτη και Κατσίμη αποτελεί σαφώς μια παράνομη και καταχρηστική ενέργεια της διεύθυνσης  της ΕΡΤ, ενδεχομένως επειδή οι δημοσιογράφοι ενόχλησαν τους άνωθεν ισταμένους.  Με την αυταρχική αυτή ενέργεια οι πολίτες στερούνται μια πηγή ανεξάρτητης ενημέρωσης στη δημόσια τηλεόραση, για την οποία, ενώ πληρώνουμε όλοι μας, κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να εξυπηρετεί (μικρο)πολιτικές σκοπιμότητες.

Όταν η εφημερίδα Gaurdian κάνει θέμα την κακοποίηση πολιτών από την αστυνομία στη χώρα μας,  η διεύθυνση ενημέρωσης της ΕΡΤ δεν επιτρέπει στους δικούς της δημοσιογράφους να ασχολούνται με το θέμα και να σχολιάζουν τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως. Με διοικητικά μέτρα ασκείται κατασταλτικός έλεγχος και φιμώνονται ανεξάρτητες φωνές τις οποίες  τόσο  έχουμε ανάγκη σήμερα που η κρίση αξιών είναι ορατή σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και πολιτικής μας ζωής.

Αυτές οι ενέργειες τραυματίζουν την ελευθεροτυπία, πλήττουν τη δημοκρατία και ενισχύουν την καχυποψία  των πολιτών απέναντι στην πολιτική ηγεσία και τους θεσμούς. Η ελευθεροτυπία  είναι κατοχυρωμένη από το άρθρο 14 του Συντάγματος: «Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά  και δια του Τύπου τους στοχασμούς του, τηρώντας τους νόμους του κράτους». Κάποιοι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και το Σύνταγμα και τους νόμους.

*Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος είναι διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών, διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), πρόεδρος της επιστημονικής και συμβουλευτικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (W.F.T.C.) και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (E.F.T.C).

πηγή

Bookmark and Share
Η ραδιοφωνική δραστηριότητα της θεραπευτικής κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ
Η ραδιοφωνική δραστηριότητα της θεραπευτικής κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ
Συμμετοχή της Κοινότητας στο Fringe Festival
Συμμετοχή της Κοινότητας στο Fringe Festival
ΚΕΘΕΑ
Όροι Χρήσης
Αριθμός Λογαριασμού Δωρεών:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 111/296006-04
H ιστοσελίδα είναι μία προσφορά του
Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
© 2011 kethea-strofi.gr | Φλωρίνης 15, 112 51, Άγιος Παντελεήμονας, Tηλ: +210 8822122, 210 8814515 Ανάπτυξη: komvos.gr