Αρχική Σελίδα : Το Θέμα της Εβδομάδας
Στοιχεία - σοκ: Κάθε εβδομάδα εμφανίζεται και μία νέα εξαρτησιογόνα ουσία

Στοιχεία - σοκ: Κάθε εβδομάδα εμφανίζεται και μία νέα εξαρτησιογόνα ουσία

Στοιχεία - σοκ: Κάθε εβδομάδα εμφανίζεται και μία νέα εξαρτησιογόνα ουσία

Κάθε εβδομάδα που περνά, μία νέα εξαρτησιογόνα ουσία κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη. Ο αριθμός των νεοεμφανιζόμενων ναρκωτικών ήταν δεκαπλάσιος το 2011 σε σχέση με έξι χρόνια πριν. Οι νέες ουσίες, καμουφλαρισμένες ως προς την μοριακή τους δομή ώστε να διαφεύγουν της απαγόρευσής τους έστω και προσωρινά, είναι προσαρμοσμένες στις συνθήκες της εποχής, ούσες οικονομικά προσιτές και στους φτωχούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Έθνος", από το τοπίο δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η Ελλάδα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα τελευταία χρόνια, που χαρακτηρίζονται από τον άνευ προηγουμένου πολλαπλασιασμό των συνθετικών ναρκωτικών, στη χώρα μας είναι τρεις οι ουσίες που συνιστούν τον βασικό κορμό των νέων εξαρτήσεων: Τα συνθετικά κανναβινοειδή, η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και η κάνναβη υδροπονικής καλλιέργειας.

Ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και υπεύθυνος στον τομέα Έρευνας του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Παπαναστασάτος, επισημαίνει πως "νέα θεωρείται οποιαδήποτε ουσία έχει έστω μία ελάχιστη παραλλαγή στη μοριακή της δομή. Άρα όταν μιλάμε για δεκαπλασιασμό των ουσιών, εννοούμε εκτροπές και παραλλαγές ουσιών που ήδη κυκλοφορούν. Όσες έχουν διαπιστωθεί ως ελεγχόμενες ως προς τις παρενέργειές τους, τον τρόπο παρασκευής, αποθήκευσης και διακίνησής τους, υπόκεινται σε νομικές επιπτώσεις. Μέχρι όμως να εντοπιστεί να ελεγχθεί και να ενταχθεί στον κατάλογο των ελεγχόμενων ουσιών, κάθε καινούργια ουσία δεν υπόκειται σε καμία ρύθμιση".

Ως εκ τούτου πολλές από τις ουσίες είναι νόμιμες και πωλούνται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του ΟΗΕ, βρέθηκαν πάνω από 690 ιστοσελίδες, που πωλούσαν τις ουσίες αυτές χωρίς τη δυνατότητα ελέγχου.

Bookmark and Share
Κοινότητα ΣΤΡΟΦΗ
Κοινότητα ΣΤΡΟΦΗ "Στην Κρίση απαντάμε με Αλληλεγγύη"
Ρ/φωνική εκπομπή
Ρ/φωνική εκπομπή "Επί Τόπου Στροφή", Κυριακή 20/11/11, Β' πρόγραμμα της ΕΡΑ, 103,7
ΚΕΘΕΑ
Όροι Χρήσης
Αριθμός Λογαριασμού Δωρεών:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 111/296006-04
H ιστοσελίδα είναι μία προσφορά του
Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
© 2011 kethea-strofi.gr | Φλωρίνης 15, 112 51, Άγιος Παντελεήμονας, Tηλ: +210 8822122, 210 8814515 Ανάπτυξη: komvos.gr