Αρχική Σελίδα : Νέα Αρχικής Σελίδας
Αποκαρδιωτικά τα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Έρευνας για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών σε μαθητές.

 

Στη Θεσσαλονίκη το 4,7% των μαθητών 13-14 ετών έχουν κάνει χρήση κάνναβης ή/και έκστασης! Ενας στους εφτά μαθητές Λυκείου κάνουν χρήση ναρκωτικών, κυρίως κάνναβης. Σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα μαθητές τη θεωρούν «ακίνδυνη». Πλέον οι μαθητές δεν αρκούνται στη δοκιμή ναρκωτικών, αλλά επαναλαμβάνουν τη χρήση.

Οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την υποτιθέμενη «αντιναρκωτική» πολιτική που πνίγει κάθε προσπάθεια πρόληψης, αποτυπώνονται και στην Πανελλήνια Ερευνα για τη Χρήση Εξαρτησιογόνων Ουσιών από τους μαθητές - Ερευνα ESPAD 2011, η οποία παρουσιάστηκε χθες από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Σήμερα, η «αθώα» κάνναβη προπαγανδίζεται περισσότερο από ποτέ, ενώ επιχειρείται μέσω του νομοσχεδίου «Κώδικας Ναρκωτικών» να νομιμοποιηθεί η χρήση όλων των ναρκωτικών, ακόμη και η καλλιέργειά της κάνναβης. «Δαιμονοποιήθηκαν πτυχές του νομοσχεδίου»(!), ισχυρίστηκε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη, αναφερόμενη προφανώς στην έντονη και κλιμακωτή αντίδραση του ΚΚΕ απέναντι στο μαζικό έγκλημα που ετοιμάζεται και ενάντια στην παράδοση της πρόληψης, απεξάρτησης, επανένταξης στους ιδιώτες. Ενα είναι σίγουρο: Αν ο λαός δεν ορθώσει το ανάστημά του για να μπλοκάρει αυτό το έγκλημα, αν δε δώσει ηχηρό χαστούκι στα κόμματα που το στηρίζουν (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι Πράσινοι) τα επόμενα ποσοστά αύξησης της χρήσης που θα δουν το φως της δημοσιότητας θα είναι ακόμη μεγαλύτερα. Και πίσω από τα ποσοστά, τους αριθμούς είναι ανθρώπινες ζωές, οι ζωές των παιδιών μας...

Η έρευνα του 2011 διεξήχθη από το ΕΠΙΨΥ και έλαβαν μέρος 37.000 μαθητές εφηβικής ηλικίας (13 - 19 ετών) από όλη την Ελλάδα. Μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία που προκύπτουν είναι:

Πενταπλασιάστηκε η χρήση κάνναβης στους μαθητές (1984 - 2011)

Σχεδόν πενταπλάσια είναι τα ποσοστά χρήσης κάνναβης στους μαθητές 15 - 19 ετών του 2011 σε σχέση με το 1984, σύμφωνα με την καταγραφή των διαχρονικών τάσεων. (Δεν υπάρχουν συγκριτικά διαχρονικά στοιχεία για τους μαθητές 13 - 14 ετών). Συγκεκριμένα: Το 1984 το 3,8% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας μαθητών έκανε χρήση κάνναβης, χωρίς σημαντικές μεταβολές μέχρι το 1998. Το 1998 γίνεται έκρηξη της χρήσης κάνναβης που φτάνει στο 12,6%, παρουσιάζεται σχετική μείωση ως το 2007 (9,5%) και τα τελευταία 4 χρόνια εκτινάσσεται στο 13,4%. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπου η πρόσβαση είναι νόμιμη στην κάνναβη τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα. Περίπου ίδια είναι η εικόνα σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών από το 1984 μέχρι το 2011 όπου τριπλασιάζεται το ποσοστό χρήσης.

Το 1984 το 21,2% των μαθητών θεωρούσε τη δοκιμή κάνναβης 1-2 φορές «μάλλον ακίνδυνη», το 1998 το ποσοστό μετατρέπεται σε 34,1%, το 2003 πέφτει το 24% και το 2011 ανεβαίνει στο 31,6%.

«Η σημαντική αύξηση στη χρήση που παρατηρήθηκε το 1998 και η οποία συνοδεύτηκε από υψηλά ποσοστά μαθητών που θεωρούσαν εύκολη την πρόσβαση στην κάνναβη και μάλλον ακίνδυνη τη χρήση της φαίνεται να σχετίζεται με το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο γίνονταν πολλές συζητήσεις σχετικά με την κάνναβη ότι είναι "καλή και ακίνδυνη", ένα "αθώο" χόρτο», παραδέχτηκε έστω και καθυστερημένα η Αν. Κοκκέβη, επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας στην Ελλάδα.

Ενας στους εφτά μαθητές Λυκείου έχει κάνει χρήση ναρκωτικών
  • Το 2011, περίπου ένας στους 7 μαθητές 15 - 19 ετών (15,2%) έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω και μια φορά στη ζωή του, ενώ η πλειονότητα αυτών (9,8%) έχει επαναλάβει τη χρήση τουλάχιστον 3 φορές. Στους νεότερους μαθητές 13 - 14 ετών, χρήση παράνομων ουσιών έχει κάνει το 2,3% των μαθητών. Η συνηθέστερη ουσία χρήσης είναι η κάνναβη, η οποία αναφέρεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών 15-19 ετών (13,3%) καθώς και στις ηλικίες 13-14 ετών (1,7%). Πρόσφατη χρήση κάνναβης (δηλαδή έστω και μια φορά τον τελευταίο χρόνο) αναφέρεται από το 10,4% των μαθητών 15-19 ετών και τωρινή χρήση κάνναβης (δηλαδή τον τελευταίο μήνα) από το 6,3%.
  • Εξίσου ανησυχία αποτελεί το στοιχείο ότι με την ηλικία (από τα 15 στα 19 έτη) αυξάνεται όχι μόνο η χρήση αλλά κυρίως η επανάληψη αυτής (>3 φορές). Το ίδιο ισχύει και για την πρόσφατη και την τωρινή χρήση.
  • Το 14,1% στους μαθητές 15 - 19 ετών και το 5,8% των μαθητών 13-14 ετών έχει κάνει τουλάχιστον μια φορά χρήση εισπνεόμενων ουσιών (κόλες, βενζίνη κλπ). Ακολουθούν τα ηρεμιστικά ή υπνωτικά χάπια (9,3% και 2,8% αντίστοιχα) και με ποσοστά κάτω του 5% η χρήση αναβολικών ή ταυτόχρονη χρήση αλκοόλ και φαρμάκων.
Υψηλά ποσοστά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • Το υψηλότερο ποσοστό χρήσης ναρκωτικών εμφανίζεται στους μαθητές 15-19 ετών στην Αθήνα (19,2%) και στη Θεσσαλονίκη (19%), σε σύγκριση με τις λοιπές περιοχές (12%). Σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό έχουν επαναλάβει τη χρήση (>3 φορές) οι μαθητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (12,7% και 12,2% αντίστοιχα) συγκριτικά με τις Λοιπές περιοχές (7,5%). Σχεδόν διπλάσια είναι τα ποσοστά πρόσφατης και τωρινής χρήσης (13,9% Αθήνα, 13,7% Θεσσαλονίκη, 7,5% λοιπές περιοχές). Ερωτηματικά προκαλεί επίσης ότι στους μαθητές 13-14 ετών η Θεσσαλονίκη (4,7%) εμφανίζει υπερδιπλάσια ποσοστά χρήσης ναρκωτικών (κάνναβη ή/και έκστασης) συγκριτικά με την Αττική (1,8%) και Λοιπές περιοχές (2,1%).

ΠΗΓΗ

Bookmark and Share
Νέα Αρχικής Σελίδας
 
Άκουσέ την αλλιώς με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ
Άκουσέ την αλλιώς με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ
Νέο ξεκίνημα -Καινούργια Αρχή στο ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
Άκουσέ την αλλιώς με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ
Άκουσέ την αλλιώς με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ
Άκουσέ την αλλιώς με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ
Κείμενα γονιών από την ρ/φ εκπομπή - αφιέρωμα στην Ομάδα Αγκαλιάς
Ρ/Φ ΕΚΠΟΜΠΗ: ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
"Άκουσέ την αλλιώς" στο ραδιόφωνο της ΣΤΡΟΦΗΣ!
Άκουσέ την αλλιώς με την ομάδα ραδιοφώνου της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ
Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών
ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ - ΜΕ ΜΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΗΚΝ
Μηνύματα για τα 33 χρόνια δράσης και δράσεων του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ - ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΡΑΔΙΟΦΩ ΝΟΥ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΡΟΦΗ
Κοινότητα ΣΤΡΟΦΗ
Κοινότητα ΣΤΡΟΦΗ "Στην Κρίση απαντάμε με Αλληλεγγύη"
 Ρ/φωνική εκπομπή
Ρ/φωνική εκπομπή " Επί τόπου Στροφή" με καλεσμένη την Ελευθερία Αρβανιτάκη.
ΚΕΘΕΑ
Όροι Χρήσης
Αριθμός Λογαριασμού Δωρεών:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 111/296006-04
H ιστοσελίδα είναι μία προσφορά του
Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
© 2011 kethea-strofi.gr | Φλωρίνης 15, 112 51, Άγιος Παντελεήμονας, Tηλ: +210 8822122, 210 8814515 Ανάπτυξη: komvos.gr