Αρχική Σελίδα : Πολιτιστικό Μαγκαζίνο
Ένας Νοέμβρης γεμάτος δράσεις στο Βρυσάκι

                               

 

ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ 

Δωρεάν πρόγραμμα διδασκαλίας τεχνών, γλωσσών και δεξιοτήτων από επαγγελματίες. Πρόγραμμα μαθημάτων και δηλώσεις συμμετοχής στο www.fringenet.gr

Από 15 Οκτωβρίου καθημερινά 10.00-20.00

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ υπό την επίβλεψη του Βασίλη Μαυρογεωργίου (18/10-4/11, συνεχίζεται)

 Όλοι κρύβουν μέσα τους έναν ήρωα παραμυθιού.

Μια άκαρδη βασίλισσα που υποβάλλει σε βασανιστικές δοκιμασίες του άντρες. Έναν βασιλιά που δεν μπορούσε την φασαρία και καταδικάζει το βασίλειό του σε αιώνια ησυχία. Έναν θηριοδαμαστή που από το φθόνο του ανταγωνιστή του κλόουν μεταμορφώνεται σε γορίλα. 

Με την επίβλεψη του Βασίλη Μαυρογεωργίου, 23 επίδοξοι συγγραφείς και σκηνοθέτες έγραψαν και σκηνοθέτησαν τα παραμύθια τους. 

Φεστιβάλ Παραμυθιού από 18 Οκτωβρίου μέχρι 4 Νοεμβρίου κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στον κλειστό χώρο στο «Βρυσάκι».

 Πέμπτη

  • Ο Βασιλιάς που ήθελε ησυχία/Γιώργος Καραχρήστος,
  • Ο Θηριοδαμαστής/ Σταύρος Δάλκος
  • Το μουσικό κουτί/ Λιλή Σιαδήμα
  • Η Κυρία της στάσης/ Ελένη Βρεττού

Παρασκευή

  • Ελ Ψιτ/ Ζωή Μίχα (συμμετέχει Αγγελική Λυμπεροπούλου)
  • Ριγκολιός/ Δημήτρης Φούτσιας
  • Ο Βασιλιάς που ήθελε ησυχία/ Γιώργος Καραχρήστος
  • Το μουσικό κουτί / Λιλή Σιαδήμα

Σάββατο

  • Ασπρόμαυρο/ Ελένη Ζουρελίδου
  • Κάτι λύπη/ Νίκη  Λιαλιάρη
  • Το μουσικό κουτί /Λιλή Σιαδήμα
  • Ο Θηριοδαμαστής/Σταύρος Δάλκος
  • Αγάπη που τη λένε Ερμιόνη/ Ρένα Τσουρή 

Κυριακή

  • Ελ Ψιτ / Ζωή Μίχα
  • Το μουσικό κουτί/ Λιλή Σιαδήμα
  • Ράγες κ Μπαλόνια/ Νίκη Σπανού
  • Αγάπη που τη λένε Ερμιόνη/ Ρένα Τσουρή

Εισιτήριο: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 5 ευρώ (ατέλειες και φοιτητικά)

 

''ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΤΡΕΛΟΥ ΤΟΥ Λ. ΤΟΛΣΤΟΙ'', ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΨΑΡΡΟΥ (15/10-6/11, συνεχίζεται)

Οι ''Σημειώσεις ενός τρελού'' είναι ένα μικρό ημιτελές κείμενο που έμεινε στα χαρτιά του Τολστόι μέχρι το θάνατο του και εκδόθηκε μαζί με

άλλα κείμενα το 1912.

Ο αφηγητής περιγράφοντας την πορεία της τρέλας του, την ανεξήγητη θλίψη του, την απάθεια του, αναζητά απαντήσεις.Τίποτα όμως δεν τον

καθησυχάζει. Πουθενά δε βρίσκει την ποθητή γαλήνη  Όταν βιώνει την προσωπική του αποκάλυψη και ανακαλύπτει το αληθινό νόημα της

ζωής, θεωρείται από τους γύρω του ''τρελός''.

Οι ''Σημειώσεις ενός τρελού",100 χρόνια ύστερα από την έκδοσή του, καταφέρνει να 'ναι ένα κείμενο τρομακτικά επίκαιρο γιατί, συχνά, στη

σημερινή κοινωνία, αν κάποιος θελήσει ν’ αλλάξει τον τρόπο ζωής του εφαρμόζοντας στην πράξη ιδέες που ''θεωρητικά'' γίνονται απ' όλους

δεκτές -αποτελούν μάλιστα ιδανικά για την κοινωνία μας- πολύ σύντομα αντιμετωπίζεται από τους άλλους σαν τρελός.

 

ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ *ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ (12/10-18/12)

Ποιά είναι τα μέσα που χρησιμοποιεί ένας βασιλιάς, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στο θρόνο του; Πώς απευθύνεται στους υπηκόους του όταν θέλει να τους γοητεύσει, να τους εμπνεύσει, να τους τρομοκρατήσει, να τους δολοφονήσει; Τι επιχειρήματα αναπτύσσει ένας άνθρωπος για να αποφύγει την αλήθεια;

Ο Οιδίποδας είναι ένα σύμβολο εξουσίας και θα καταστραφεί επί σκηνής. Η παράσταση είναι η λεπτομερής καταγραφή της πτώσης του.

Η Θήβα πλήττεται από λοιμό.Κάποιος έχει προκαλέσει την οργή των Θεών.Ο λαός στρέφεται στο σοφό βασιλιά του, που παλαιότερα τους έσωσε από τη Σφίγγα και ζητάει και πάλι την πολύτιμη βοήθειά του. Εκείνος δέχεται να λύσει το πρόβλημα, βρίσκοντας τον υπεύθυνο. Πλησιάζοντας προς την αλήθεια, που έμενε καιρό θαμμένη, η ευθύνη του στέμματος βαραίνει και ο βασιλιάς αρνείται να δει την επώδυνη πραγματικότητα. Ο υπεύθυνος είναι ο ίδιος. Όσο πιο βαθειά ψάχνει, τόσο περισσότερη αποστροφή του προκαλούν αυτά που ανακαλύπτει. Ο Οιδίποδας τυφλώνεται από την αρχομανία του και παραληρεί, βλέποντας παντού γύρω του συνωμότες και σφετεριστές του θρόνου του.

Δύο ηθοποιοί συνθέτουν μια δημόσια πολιτική αντιπαράθεση με κύριο άξονα τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή και εναλλάσσονται σε όλους τους ρόλους του έργου.Γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των ηθοποιών και των θεατών είναι τα πρόσωπα του μύθου, που λειτουργούν ως οδηγός της μάχης για την εξουσία. Μια μάχη ως εσχάτων, όπου τα πάντα είναι εν δυνάμει όπλα. Το κείμενο του Σοφοκλή, η τέχνη της ρητορικής, ο χώρος, τα σώματα, η μουσική, τα φώτα, οι θεατές, λειτουργούν ως εργαλεία για την άνοδο στην εξουσία.

Σύλληψη - σκηνοθεσία - ερμηνεία: Γρηγόρης Λιακόπουλος - Ντένις Μεταξάς

 

ΑΣΚΗΤΙΚΗ, Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, ΕΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ (17/11-2/12)

Μια θεατρική εκδοχή της «Ασκητικής» του Νίκου Καζαντζάκη, σε μια επίκαιρη παράσταση.

Η μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματικής και ηθικής φθοράς και η ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών του ανθρώπου που τον ωθούν να κοιτάζει ψηλά, να μάχεται, να δημιουργεί και να ελπίζει απελπισμένα.

Ένα από τα πιο εμπνευσμένα και συμπαγή κείμενα της ελληνικής γλώσσας, πολυεπίπεδο και αποκαλυπτικό, το δοκίμιο-μανιφέστο, στο οποίο ο Καζαντζάκης καταθέτει τις οδύνες και τις ελπίδες του προσωπικού του αγώνα για την ανεύρεση και την κατανόηση του Θεού, του δικού του Θεού, μεταφέρεται στη μορφή θεατρικού μονολόγου από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Βασίλη Βασιλάκη.

Σε μια εποχή που η Ελλάδα δοκιμάζεται, ο πολιτισμός και η πνευματική της κληρονομιά, μάχονται να διατηρήσουν το αληθινό της πρόσωπο. 

Η «Ασκητική» δομήθηκε από το Βασίλη Βασιλάκη σαν ένα έργο υπό συνεχή αλλαγή, μεταλλασσόμενο κινησιολογικά και υφολογικά, κρατώντας όμως τους στέρεους πυρήνες λόγου και υποκριτικής. Ο φωτισμός μοναδικός «βοηθός» της παράστασης παραλλάσσεται ακολουθώντας τα σκαλοπάτια ερμηνείας του κειμένου.

Ο ηθοποιός Βασίλης Βασιλάκης, απόφοιτος της Σχολής Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, δραστήριος εργάτης του θεάτρου, έχει εδώ και αρκετά χρόνια αφοσιωθεί στην πολιτιστική δράση έξω από τη θεατρική αγορά της Αθήνας, δράση πολυεπίπεδη και πολυσχιδής,διδασκαλία υποκριτικής στη θεατρική ομάδα της Αίγινας, παιδικό θέατρο, μαριονέτες.

 

''ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ'', ΜΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, 30/11

Η μουσικοθεατρική παράσταση της Μάνιας Παπαδημητρίου πραγματεύεται το θέμα Μνήμη και τα συνεπακόλουθά της. Σε απόπειρα ανασκόπησης του παρελθόντος δίχως το στοιχείο της νοσταλγίας, επιχειρεί να φωτίσει τους μηχανισμούς που συγκροτούν εικόνες και ψευδαισθήσεις σε αναμνήσεις, στην προσωπική μνήμη του καθενός.

  Σε μια χώρα που η σύγκριση του παρόντος με το παρελθόν κυριαρχεί τυραννικά στην καθημερινότητα, η παράσταση αποδομεί την αλήθεια της   συλλογικής  μνήμης. Tα τρία τελευταία χρόνια έννοιες με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές μοιάζουν να μετασχηματίζονται μπροστά στα μάτια   μας. Ποια είναι η λύση  για να αποφύγουμε το σοκ και να αντισταθούμε; Ποιος είναι ο τρόπος για να αντέξουμε την πραγματικότητα;

 Μαζί της ο Άρης Γραικούσης στο πιάνο και στο τραγούδι.

 

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΚΕΛΕΤΟ (10/11)

 Βραδιά αφήγησης γύρω από τον βασικό μύθο των Ινουίτ που εμπεριέχει το "κορίτσι με τα κομμένα χέρια" και τη "γυναίκα σκελετό". 

Θα ταξιδέψουμε μαζί από τους Εσκιμώους της Αλάσκας ως τη μαύρη Αφρική, μέσα από πανάρχαια παραμύθια της ζωής, του θανάτου και του έρωτα.

Αφήγηση: Λίλη Λαμπρέλλη

Μουσική: Γιάννης Ψαριώτης

 

BROFESSIONALS LIVE (9/11)

Οι Brofessionals επισκέπτονται για πρώτη φορά το Βρυσάκι!

Μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους  σε διάφορες  μουσικές σκηνές  της Αθήνας όπως “Αρχιτεκτονική” και “Σταυρός Του Νότου”  και την επιτυχημένη συνεργασία με τους Domenica  αλλά και ενός  επετειακού liveμε τους Τερμίτες οι Brofessionalsεπιστρέφουν για να μας παρασύρουν με τις μουσικές τους!

Σε ένα ταξίδι με τραγούδια του σήμερα, του χθες και  του προχθές, τραγούδια απο έντεχνο, ελληνικό και ξένο ροκ (και όχι μόνο!) και μελωδίες  που όλοι έχουμε αγαπήσει, έχουμε συνδυάσει σε διάφορες στιγμές της ζωής μας και  έχουμε τραγούδήσει, διασκευασμένα με έναν “Brofessional” τρόπο!

Σας περιμένουμε να γίνουμε όλοι μαζί μαι μεγάλη παρέα και να  μοιραστούμε αυτές τις στιγμές!!

Let the music play!

Εισιτήριο: 5 ευρώ 

 

Ο ΔΑΧΤΥΛΑΚΗΣ...ΚΑΙ ΑΛΛΛΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΗΡΩΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ'' (4/11-25/11 ΣΤΙΣ 11.00)

 

 

Ο μικροκαμωμένος Δαχτυλάκης μπλέκει σε περιπέτειες με πεινασμένους λύκους και πονηρούς κλέφτες μα τα καταφέρνει με όπλο το μυαλό του. Μα στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Ζώα μιλούν και τραγουδούν, δέντρα αλλάζουν μορφή, μοχθηρά ξωτικά βάζουν στοιχήματα σκληρά, βάτραχοι κρύβουν μαγεμένα πριγκιπόπουλα και άφοβα παλικάρια τα βάζουν με μάγισσες, δράκους και γοργόνες.

Οι Παραμυθοκόρες σας καλούν σε μια παράσταση αφήγησης για να γιορτάσουμε μαζί τα 200 χρόνια από την πρώτη έκδοση της συλλογής παραμυθιών των αδερφών Γκριμ. Από τον πλούτο των παραμυθιών της συλλογής, οι Παραμυθοκόρες διαλέγουν γνωστά και άγνωστα διαμάντια για να αφηγηθούν στα παιδιά. Μέσα από το ζωντανό, προφορικό λόγο, το ρυθμό, τη μουσική και την κίνηση οι περιπέτειες των ηρώων ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών και ένας ολόκληρος κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά τους.. 

Ποιες είναι οι "Παραμυθοκόρες" ;

Οι "Παραμυθοκόρες" είναι οι Βασιλεία Βαξεβάνη, Αντωνία Βέλλιου και Ιφιγένεια Κακριδώνη.

Η Βασιλεία είναι φιλόλογος και γράφει ιστορίες.  

Η Αντωνία είναι φιλόλογος που έχει ασχοληθεί με το παιδικό βιβλίο. 

 

Η Ιφιγένεια είναι νηπιαγωγός και μουσικός και δουλεύει χρόνια με παιδιά. Οι τρεις τους συναντήθηκαν με αφορμή τα παραμύθια και φοίτησαν μαζί στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης, που ίδρυσε το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.     

 

''Η ΖΕΡΛΑΝΤΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΞΩΤΙΚΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ'', (24/11-29/12)

 

Ένα όμορφο παραμύθι για μικρά και μεγάλα «παιδιά», με σκοπό να μας ταξιδέψει στη χώρα των θαλάσσιων πλασμάτων, μεταμορφώνεται σε μία μαγική 

διαδραστική θεατρική παράσταση 

Η μικρή Ζεραλντίν είναι κορίτσι της σύγχρονης πόλης. Μεγαλώνει με αστική πολυτέλεια, γύρω της άφθονα υλικά αγαθά και ειλικρινής οικογενειακή αγάπη, αλλά καμία προϋπόθεση για ονειρεμένα φαντασιακά πετάγματα. 

Ευτυχώς, που υπάρχει στη ζωή της ο επαρχιώτης παππούς. Δίπλα στο εξοχικό του απλώνεται μια ωραία λίμνη, γεμάτη μύθους και μυστήρια... Έτσι οι διακοπές κοντά του μετατρέπονται σε μαγική φυγή σε έναν κόσμο παραμυθένιας ομορφιάς.

Μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας θα παρελάσουν ολοζώντανα στοιχειά και ξωτικά και νεραϊδομορφές, βασίλισσες του ποταμού, πριγκίπισσες σειρήνες των φυκιών και χίλιες δυο νερένιες άυλες υπάρξεις, που δίνουν άμετρη ορμή στη φαντασία του παιδιού για ασυνόρευτα ταξίδια... 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παραπάνω δράσεις: www.vryssaki.gr, Tηλ: 210-3210179

Bookmark and Share
Πολιτιστικό Μαγκαζίνο
 
Ομάδα Λογοτεχνίας από την Κίνηση Κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας
Μια σχεδία με τον… καφέ!
Το μικρό Παρίσι των Αθηνών
 Αναζητώντας τον Καβάφη
Βραδιά Ροκ στο Θέατρο Πέτρας.
Κλασσική Βραδιά στο Θέατρο Πέτρας
8η έκθεση Κεραμικής στο Δήμο Πετρούπολης
30 χρόνια Θέατρο Πέτρας - Έκθεση αρχειακού υλικού
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις 5-9/6
11η ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ
Δωρεάν πολιτιστικές δραστηριότητες από το Δ. Αθηναίων
Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στο Άλσος Περιστερίου
«Οικονομική Μετακίνηση»
Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων - Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Spot ΚΕΘΕΑ:
Spot ΚΕΘΕΑ: "Πνιγμός" για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών
 Ρ/φωνική εκπομπή
Ρ/φωνική εκπομπή " Επί τόπου Στροφή" με καλεσμένη την Ελευθερία Αρβανιτάκη.
ΚΕΘΕΑ
Όροι Χρήσης
Αριθμός Λογαριασμού Δωρεών:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 111/296006-04
H ιστοσελίδα είναι μία προσφορά του
Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
© 2011 kethea-strofi.gr | Φλωρίνης 15, 112 51, Άγιος Παντελεήμονας, Tηλ: +210 8822122, 210 8814515 Ανάπτυξη: komvos.gr