Αρχική Σελίδα : Πολιτιστικό Μαγκαζίνο
Οι δωρεάν δράσεις του 3ημέρου (16-18/11)


''Έκπληξη 4'' & Spestrum στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

 Η καλλιτεχνική κοινότητα βρίσκεται για 4η χρονιά δίπλα στους αστέγους της Αθήνας

Η «ΕΚΠΛΗΞΗ!», η καθιερωμένη εικαστική εκδήλωση του artAZ για την υποστήριξη των αστέγων της Αθήνας, επιστρέφει με την τέταρτη έκδοση της, μεγαλύτερη και πιο επίκαιρη από ποτέ. Μεταξύ 16-18 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς», (Κτίριο «Δ10») στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, στο Γκάζι περισσότερα από 300 έργα τέχνης «αγνώστου πατρότητας» σας περιμένουν να τα υιοθετήσετε, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το Πρόγραμμα Στήριξης Αστέγων της «ΚΛΙΜΑΚΑ». 

ΕΚΠΛΗΞΗ 4 - Η ΕΚΘΕΣΗ
Η εικαστική πλατφόρμα artAZ καλεί 300 καλλιτέχνες να δημιουργήσουν, ειδικά για την ΕΚΠΛΗΞΗ, από ένα έργο τέχνης. Τα έργα έχουν ενιαία διάσταση (18 x 24 εκ.) και προσφέρονται σε ενιαία συμβολική τιμή (50 €), ενώ είναι υπογεγραμμένα στην πίσω πλευρά τους. Έτσι η ταυτότητα του δημιουργού διατηρείται μυστική και αποκαλύπτεται μετά την αγορά του έργου. Με άλλα λόγια, μία πραγματική «έκπληξη» περιμένει τους ενδιαφερόμενους!
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, που προσφέρουν τα έργα τους αφιλοκερδώς, καλύπτουν όλη τη γκάμα της καλλιτεχνικής έκφρασης και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της καριέρας τους. Φέτος όμως η ΕΚΠΛΗΞΗ έχει έντονη διεθνή αύρα, καθώς οι συμμετοχές δε περιορίζονται σε Έλληνες εικαστικούς: Καλλιτέχνες από Αγγλία, Αίγυπτο, Αμερική, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Κίνα, Μαρόκο, Νιγηρία, Σουηδία κ.α., ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και μέσα από τη συμμετοχή τους δηλώνουν την υποστήριξη τους στον σκοπό, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά την οικουμενικότητα της εικαστικής γλώσσας. 
Ένα πολυσυλλεκτικό εικαστικό μίγμα λοιπόν -από διεθνώς καταξιωμένους δημιουργούς μέχρι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών- συγκεντρώνεται με πρόθεση να εκπλήξει και να παρασύρει το κοινό να συμμετάσχει στον σκοπό της εκδήλωσης.

Η έκθεση των έργων της «ΕΚΠΛΗΞΗΣ» ξεκινάει, όπως πάντα, on line στο artAZ. Στις 15 Οκτωβρίου 2012 ξεκινάει η ανάρτηση των έργων, τα οποία θα ανανεώνονται σε καθημερινή βάση. Το ετήσιο ραντεβού θα κορυφωθεί και πάλι στις εγκαταστάσεις της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, στην Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς», όπου θα παρουσιαστούν τα έργα ζωντανά στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί η πώληση τους. 
Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθούν και φέτος στην ΚΛΙΜΑΚΑ.


«Spectrum»
Παράλληλα με την καθιερωμένη έκθεση των 300 έργων, στο δεύτερο επίπεδο της αίθουσας θα φιλοξενηθεί το «Spectrum» - μία ομαδική έκθεση, με έργα επιλεγμένων καλλιτεχνών, που παντρεύει διαφορετικές τεχνοτροπίες και εικαστικά ιδιώματα που απέχουν μεταξύ τους, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ποσοστό από τις πωλήσεις των έργων του «Spectrum» θα διατεθεί επίσης για τους σκοπούς της «ΕΚΠΛΗΞΗΣ».

Εγκαίνια Εκθεσης: Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 19:30–22:30 
Σάββατο 17 Νοεμβρίου 12:00–21:00

Έκθεση έργων: Online στο artAZ (www.artaz.gr), από τις 15 Οκτωβρίου 2012 & στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, 16-17 Νοεμβρίου 2012. 
Πώληση έργων: Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012, 12:00 - μέχρι εξάντλησης των έργων, Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς», (Κτίριο «Δ10»), «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι)


Από 16/11 μέχρι 18/11

 

Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι

 

 

 

 

''Οι Νύφες της φωτογραφίας''

Από Σάββατο 20 Οκτ. έως Κυριακή 25 Νοεμ. 2012

1922: Εφτακόσιες γυναίκες αφήνουν την Ανατολή
για τα αμπάρια μιας αδιέξοδης πλωτής πολιτείας


Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 ξεκινούν οι παραστάσεις για το ελληνικό έργο «Οι Νύφες της φωτογραφίας» σε σκηνοθεσία Δήμητρας Χατούπη. Το κείμενο της παράστασης είναι εμπνευσμένο από το σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη για την ταινία «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη.


«Οι Νύφες της φωτογραφίας» θα παίζονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:15 μ.μ. έως την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στον χώρο θεατρικών εκδηλώσεων «δήλος» (Ελευσινίων 11 Α, μετρό Μεταξουργείο, τηλ:210-5203.562).


Η δραματουργική επεξεργασία είναι της Ευγενίας Λυρούδια, η κίνηση της Νικολέτας Ξεναρίου και η μουσική επιμέλεια-σύνθεση ήχων της Έλιας Βεργανελάκη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι απόφοιτοι της σχολής θεάτρου δήλος - Δήμητρα Χατούπη.

«Οι Νύφες της φωτογραφίας»

Εμπνευσμένο από τις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη

Το 1922, η φτώχια και η εξαθλίωση στην Ελλάδα και τη Ρωσία αναγκάζουν χιλιάδες οικογένειες να στείλουν τα κορίτσια τους στην Αμερική για να παντρευτούν άντρες που έχουν γνωρίσει μόνο από τις φωτογραφίες τους. Εφτακόσιες γυναίκες αφήνουν την Ανατολή και στοιβάζονται στην Γ' θέση του ποντοπόρου πλοίου που θα τις πάει στην Αμερική, εκεί που τις περιμένουν άγνωστοι άντρες. Στο μπαουλάκι τους ένα οικογενειακό νυφικό και η φωτογραφία του γαμπρού για την αναγνώριση. 

Κατά την διάρκεια του ταξειδιού συμβαίνουν πολλά. Έρωτες, εκμετάλλευση, σχέσεις φιλίας και έχθρας που αναγκαστικά δημιουργούνται σε αυτή τη χωρίς διέξοδο πλωτή πολιτεία. Μέσα σε αυτές τις είκοσι μέρες στο καράβι, μεταξύ καταστρώματος και αμπαριού, η ζωή συμπυκνώνεται και φαντάζει σαν ένας μικρόκοσμος, μια μικρογραφία της κοινωνίας. Ο κόσμος της Α΄ Θέσης, αυτός της αστικής τάξης, γεμάτος αλαζονεία και καλοπέραση, αντιπαραβάλλεται με την εξαθλίωση που βιώνουν οι Νύφες στο Αμπάρι του καραβιού.

Οι Νύφες είναι ένα ταξείδι με πολλές σημασίες. Ένα ταξείδι στο χώρο και στο χρόνο. Βίωμα βάναυσης αποκοπής από τη θερμή φωλιά των παιδικών και νεανικών χρόνων. Και σωσίβιο για το φτωχόκοσμο που ναυάγησε και ναυαγεί στις φουρτούνες μιας πολύπαθης εποχής και περιοχής.
 


Διάρκεια παράστασης: 95 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η κράτηση θέσεων.

Θέσεις: 40

Πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων: τηλ.210-5203.562 (12.00-8.00μμ), 6985-745521

Παρ. Σάβ. Κυρ., 9.15 μ.μ., από 20/10 μέχρι 25/11

Χώρος θεατρικών εκδηλώσεων «δήλος», Ελευσινίων 11 Α, μετρό Μεταξουργείο

 

 

 
 
 
''Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε''
 

 

Το περίφημο θεατρικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» ανεβαίνει από την θεατρική ομάδα Ηλιούπολης, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σίσκου.



Από 15/11 μέχρι 18.11, 8.30 μ.μ.

Θέατρο του Δημαρχειακού Μεγάρου Ηλιούπολης (Σοφ. Βενιζέλου και Κουντουργιώτου)

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
''The outsider/ Ο Ξένος''
 
 
 
 

 

Kώστας Λάβδας - Φίκος

Εμπνευσμένη από το ομότιτλο έργο του Αλμπέρ Καμύ, η διατομική έκθεση “Τhe Outsider/ Ο Ξένος” διαπραγματεύεται το παράλογο σε έναν κόσμο απολιθωμένο, μοναχικό, σκληρό και αδιάφορο. Το παράλογο ως χαρακτηριστικό της σύγχρονης κοινωνίας και της συμπεριφοράς των ανθρώπων που παραμένουν “ξένοι” προς τον εαυτό τους και “ξένοι” προς τον περίγυρο τους, έχοντας επίγνωση της αδυναμίας τους να αλλάξουν τη ροή της ζωής τους.
Oι καλλιτέχνες με ποικίλα υλικά και κοινή γλώσσα επιμένουν στο στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη
κατάσταση μέσα σε μία κοινωνία που νοσεί και αγωνιά να επιβιώσει. Παρατηρούν και καταγράφουν την αποδόμηση των ανθρώπινων σχέσεων και τον φόβο της απουσίας νοήματος στη ζωή. Οι ανθρώπινες όμως μορφές στους πίνακες του Κώστα Λάβδα και τις τοιχογραφίες του Φίκου, παρά την υφέρπουσα παθητική δεκτικότητα τους, δεν παύουν να αναζητούν την ουσία, την αλήθεια και το δικαίωμα στη χαρά που πηγάζει μόνο από μέσα μας. 

Επιμέλεια: Mαρία Παπαϊωάννου και Μαρία Διαλεκτάκη


Η είσοδος είναι ελεύθερη. Υπάρχει χρέωση για το ποτό σας. 


Από 12/11 μέχρι 29/11
Ώρες λειτουργίας: 12 το μεσημέρι. - 10 μ.μ.

Six d.o.g.s., Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι

 

 

 

 

 
 
Δενδροφύτευση στην Άνω Γλυφάδα
 
 
Η Περιφερειακή Ενότητα Νότιας Αθήνας προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να πάρουν μέρος σε δενδροφύτευση στις καμένες εκτάσεις του Υμηττού στο τέρμα της οδού Ανθέων στην Άνω Γλυφάδα την Κυριακή 18 Νοεμβρίου και ώρα 10:00.
Η δενδροφύτευση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθήνας, του Δήμου Γλυφάδας, της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αττικής ''ΏΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ''. Συνολικά θα φυτευτούν 1000 νέα φυτά σε μια έκταση που δεν έχει δυνατότητες για φυσική αναγέννηση. Βασικοί αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ''ΑΝΙΜΑ'', ο Εμπορικός Σύλλογος Γλυφάδας και η Τοπική Εφορία Προσκόπων Γλυφάδας και Βούλας.
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου αναδάσωσης, που έχει ξεκινήσει στην περιοχή της Γλυφάδας και η οποία θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι στη βαθμιαία αποκατάσταση και ανάπλαση των καμένων εκτάσεων του βουνού.
Στο σημείο της δράσης θα υπάρχουν εθελοντές που θα ενημερώνουν τους συμμετέχοντες για τη διαδικασία φύτευσης και θα παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Περιφέρεια Αττικής, Περιφερειακή Ενότητα Νότιας Αθήνας
Τηλ.:2132100121 και 2109409619, φαξ: 2109409577
E-mail: notiostomeas@gmail.com
Website: http://notiostomeasathinas.blogspot.com

«Ώρα για Δράση»
Τηλ.:6939200262
Website: www.oragiadrasi.gr 

Πληροφορίες Πρόσβασης:

Με αυτοκίνητο:
Από Λεωφόρο Βουλιαγμένης με κατεύθυνση Βούλα, δεξιά στα φανάρια του CITI PLAZA είναι η οδός Ανθέων, στο τέρμα του δρόμου.

Με Λεωφορείο:
Από το Μετρό του Αγίου Δημητρίου περνάει το 154 (στάση Ανθέων)
Από τη Γλυφάδα εξυπηρετεί η τοπική συγκοινωνία 124

Στον Χάρτη:
http://maps.google.gr 
To στίγμα στο χάρτη είναι: 37°52'28.30"Β, 23°46'21.26"Α (πλάτος και μήκος αντίστοιχα).


18/11, 10 π.μ.

Από Λεωφόρο Βουλιαγμένης με κατεύθυνση Βούλα, δεξιά στα φανάρια του CITI PLAZA είναι η οδός Ανθέων, στο τέρμα του δρόμου.
 
 
 
Πλάτωνας Καπρίδης ''Up Up and Away''
 
Μια ενότητα από Ασπρόμαυρες φιλμάτες και ψηφιακές φωτογραφίες, καθώς και βίντεο επιλεγμένα από το αρχείο του Πλάτωνα Καπρίδη.

Μουσικός, ποδηλάτης, φωτογράφος.

Η σχέση του με τη φωτογραφία ξεκίνησε στα τέλη του 2009 όταν άρχισε να πειραματίζεται με τις ψηφιακές κάμερες. 

Έψαχνε, μελετούσε και ρωτούσε για αυτές, αλλά ο μεγάλος του έρωτας παρέμενε μια αναλογική φωτογραφική κάμερα του 1980 με την οποία άρχισε να δουλεύει το ασπρόμαυρο φιλμ και την εμφάνιση σε σκοτεινό θάλαμο. 

Ακολούθησαν σπουδές στον Πολιτιστικό Όμιλο Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.) και μαθήματα στον κινηματογραφικό τομέα τα οποία όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει.

“Δεν είναι η θλίψη ούτε η απώλεια που μας οδήγησε στην οργάνωση αυτής της έκθεσης. 

Δεν είναι ο τρόπος μας να τον αποχαιρετήσουμε για μια ακόμα φορά. 

Είναι αυτό το, γεμάτο αγάπη και κατανόηση βλέμμα του Πλάτωνα, που θα αναγνωρίσετε μέσα από τις εικόνες του.” 

Η έκθεση «Up Up and..Away..» είναι η πρώτη ατομική του έκθεση. 

Διοργανώθηκε από τους δικούς του ανθρώπους για να δοθεί η ευκαιρία στον κόσμο να δει, να εκτιμήσει και να αγαπήσει αυτό το κομμάτι του Πλάτωνα που δεν ήταν ως τώρα γνωστό.
 

Από 18/11 μέχρι 29/11
Ώρες λειτουργίας: Δευτ. Τετ. Πεμ. Παρ. Σαβ. Κυρ. 1 το μεσημέρι  - 10.30 μ.μ.


Στοά Booze Cooperativa, Kολοκοτρώνη 57-59,  Αθήνα,  2103240945

Bookmark and Share
Πολιτιστικό Μαγκαζίνο
 
Ομάδα Λογοτεχνίας από την Κίνηση Κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας
Μια σχεδία με τον… καφέ!
Το μικρό Παρίσι των Αθηνών
 Αναζητώντας τον Καβάφη
Βραδιά Ροκ στο Θέατρο Πέτρας.
Κλασσική Βραδιά στο Θέατρο Πέτρας
8η έκθεση Κεραμικής στο Δήμο Πετρούπολης
30 χρόνια Θέατρο Πέτρας - Έκθεση αρχειακού υλικού
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις 5-9/6
11η ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ
Δωρεάν πολιτιστικές δραστηριότητες από το Δ. Αθηναίων
Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στο Άλσος Περιστερίου
«Οικονομική Μετακίνηση»
Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων - Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στα Προπύλαια Αθήνας για τη Βία των Εξαρτήσεων
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στα Προπύλαια Αθήνας για τη Βία των Εξαρτήσεων
Συμμετοχή της Κοινότητας στην ποδηλατοπορεία στα Νότια...
Συμμετοχή της Κοινότητας στην ποδηλατοπορεία στα Νότια...
ΚΕΘΕΑ
Όροι Χρήσης
Αριθμός Λογαριασμού Δωρεών:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 111/296006-04
H ιστοσελίδα είναι μία προσφορά του
Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
© 2011 kethea-strofi.gr | Φλωρίνης 15, 112 51, Άγιος Παντελεήμονας, Tηλ: +210 8822122, 210 8814515 Ανάπτυξη: komvos.gr