Αρχική Σελίδα : Νέα : Είπαν - Έγραψαν για Εμάς
"Κόβω τα ναρκωτικά σημαίνει τι ζωή θέλω να ζήσω .." Συνέντευξη στην εφημερίδα Ο ΕΞΑΡΧΙΩΤΗΣ

του Ευθύμη Κουτσούκη

22 Ιανουαρίου 2015

        ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ

«Στροφή» στη… λεωφόρο της δημιουργίας, της ζωής, αλλαγή «ρότας» μέσα συχνά από κακοτράχαλους δρόμους, που απαιτούν αγώνα, μόχθο, θυσίες… Αφήνοντας πίσω οδούς εξάρτησης, καταστροφής, έλλειψης αυτοσεβασμού και υποβάθμισης του μεγαλείου και των άπειρων δυνατοτήτων της ανθρώπινης φύσης.

Ο «Εξαρχειώτης» στη βασική στήλη συνεντεύξεων αυτού του φύλλου φιλοξενεί με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό πρόσωπα, που διαμορφώνουν τη… ραχοκοκαλιά του προγράμματος θεραπείας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, το οποίο στέκεται στο πλευρό γενναίων παιδικών και εφηβικών ψυχών, που αφήνουν πίσω τους το σκοτάδι των ναρκωτικών και βγαίνουν περήφανα στο φως! Συνοδοιπόρος, με την ελάχιστη πραγματικά συμβολή του, θα ήθελε να είναι ο «ΕΞ», στο ταξίδι αυτό της σωτηρίας, που προσφέρουν μέσα από την καρδιά τους οι άνθρωποι με «Α», που μας υποδέχτηκαν, όπως «αγκαλιάζουν» τα παιδιά που ζητούν ένα χέρι βοηθείας, προκειμένου να ξυπνήσουν από τους χειρότερους εφιάλτες τους… Ενόψει της επερχόμενης βραδιάς στις 20 Φεβρουαρίου, στο AN CLUB, αφιερωμένη στην εν λόγω παλικαρίσια προσπάθεια των νέων, πρώην χρηστών, και των μελών του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ (σ.σ. μέρος των εσόδων της οποίας θα διατεθεί στον οργανισμό), παραθέτουμε τις θέσεις και τις σκέψεις τους για το ΕΞαίσιο φιλανθρωπικό έργο τους:

(Κυρατσώ Σκοδρογιάννη) Το ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ» είναι ένα θεραπευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες. 13-21 ετών είναι τα ηλικιακά όριά τους. Για όποιον άνθρωπο χρειάζεται βοήθεια απεξάρτησης και είναι άνω των 21 υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο υπηρεσιών, το οποίο ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε ανάγκη. Έτος ίδρυσης είναι το 1988, μετά την ΙΘΑΚΗ (1983), η οποία ήταν η πρώτη θεραπευτική κοινότητα. Ήταν προφανές ότι οι ηλικίες έπρεπε να διαχωριστούν και να προσεγγιστούν με διαφορετικό τρόπο. Έτσι δημιουργήθηκε η «ΣΤΡΟΦΗ» με πολύ σημαντική δουλειά, που έγινε τότε απ’ τους ανθρώπους που ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια, αρκετοί απ’ το προσωπικό, γονείς και παιδιά. Το αρχικό κέντρο ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ ήταν στα Εξάρχεια.

Η «ΣΤΡΟΦΗ» ξεκίνησε, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτής της ηλικίας, βάζοντας μέσα και τους γονείς, διότι ένας έφηβος χρειάζεται την οικογένειά του, όταν υφίσταται φυσικά και τα πράγματα είναι ιδανικά. Με την πάροδο των ετών έχουμε δει πολλές αλλαγές και πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Παιδιά που έρχονται μόνα τους. Παιδιά που μπορεί να μην έχουν την οικογενειακή στήριξη ή είναι στις φυλακές ανηλίκων και νέων ή προέρχονται από άλλη χώρα. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως εάν ένας έφηβος χρειάζεται βοήθεια και δεν έχει οικογενειακή υποστήριξη ή οι γονείς του βρίσκονται εκτός συνόρων, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποκλειστεί απ’ το δικαίωμα στη θεραπεία. Έχουμε αναπτύξει πια μετά από τόσα χρόνια αυτή την υποδομή που χρειάζεται, ένα σύστημα συμβουλευτικής, κινητοποίησης, θεραπείας, επανένταξης που μπορεί να προσφέρει βοήθεια προς τις περισσότερες κατευθύνσεις. Πάντα το να βλέπεις παιδιά να αποφοιτούν από την «ΣΤΡΟΦΗ» είναι ελπιδοφόρο.

Είμαι υπεύθυνη του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ» και κοινωνική λειτουργός. Έχω εκπαιδευτεί πολλά χρόνια στην ψυχοθεραπεία και στην οικογενειακή θεραπεία. Εξωτερικά του ΚΕΘΕΑ και εσωτερικά. Πρέπει να βελτιώνεσαι και να εξελίσσεσαι προσωπικά, ώστε να μπορείς να τους μεταλάβεις κι ένα μήνυμα, να δώσεις σε όλα αυτά τα παιδιά. Οι έφηβοι που επιθυμούν να προσεγγίσουν την «ΣΤΡΟΦΗ» είναι σημαντικό να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας. Συνήθως αυτό συμβαίνει με την πίεση της οικογενείας ή μέσω των δικαστηρίων. Αυτοί είναι οι κύριοι παράγοντες. Σπάνια κάποιος θα πάρει μόνος του μια τέτοια απόφαση. Αυτό εξηγείται, όταν δεν έχεις δει πάνω σου ορατά, συνέπειες απ’ την χρήση ουσιών στο σώμα σου, στην υγεία σου. Φτιάχνεις διάφορα πράγματα στο μυαλό σου. Εκλογικεύεις καταστάσεις και εν συνεχεία προσπαθείς να πείσεις τους γονείς σου ότι δεν ανήκεις στην κατηγορία των χρηστών. Να όμως που έρχεται η στιγμή, που μπορεί να εμπλακείς και νομικά. Πολλοί μπορεί να συλληφθούν λόγω κατοχής ή για άλλες αξιόποινες πράξεις.

Η κλήση μπορεί να γίνει εδώ (ΚΕΘΕΑ, Φλωρίνης 15) ή και στα δικαστήρια ανηλίκων, όπου στεγάζεται επίσης συμβουλευτικός σταθμός. Βρίσκεται στο κτίριο του Αρείου Πάγου επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Εκεί μας έχει παραχωρηθεί ένας χώρος, όπου λειτουργεί επίσημα συμβουλευτικός σταθμός της «ΣΤΡΟΦΗΣ» για το κομμάτι των δικαστηρίων.

Αρχικά, αξιολογούμε ότι το πρόσωπο που ενδιαφέρεται έχει χαρακτηριστικά για την «ΣΤΡΟΦΗ» και δεν είναι ένα παιδί λιγότερο εμπλεκόμενο στην χρήση (σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχουν άλλα προγράμματα με έγκαιρη παρέμβαση) και εν κατακλείδι μπαίνει σε μια ομάδα. Αυτό που πάντα λέμε είναι ότι υπάρχει αμεσότητα ως προς το περιβάλλον και την επαφή. Δεν υπάρχουν λίστες αναμονής!

Όσον αφορά στην προσέλευση από την επαρχία, πράγμα πολύ σημαντικό για εμάς, μια οικογένεια που έρχεται από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας έχει τουλάχιστον 15 μέρες την δυνατότητα να φιλοξενηθεί, γονείς και παιδί μαζί. Πολλές φορές είναι πολύ τρομακτικό για ένα παιδί να φεύγει μακριά απ’ το σπίτι του, χωρίς την υποστήριξη των γονιών του. Υπάρχει ένα όριο χρόνου 3 – 3,5 χρόνια στο σύνολο, στο οποίο ο ένας χρόνος είναι το πρόγραμμα της επανένταξης.

Κόβω τα ναρκωτικά σημαίνει… τι ζωή θέλω να ζήσω, αφού δεν θα την ζω με τα ναρκωτικά και πως θα την ζήσω, εφόσον δεν τη γνώριζα πριν. Τα προγράμματα ξεκινούν απ’ τις 8 το πρωί και διαρκούν μέχρι τις 8 το βράδυ. Υφίστανται ποικίλες δραστηριότητες πάντα υπό την εποπτεία του προσωπικού, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, μέχρι οι νέοι να «ωριμάσουν» συναισθηματικά. Η ιδέα είναι να αναπτύξουν δεξιότητες. Μας χαρακτηρίζει το γεγονός ότι δεν εγκαταλείπουμε, όσες δυσκολίες κι αν προκύπτουν.

Πολύ όμορφη στιγμή είναι κάθε φορά που εντοπίζω σε ένα παιδί ή μια οικογένεια την αλλαγή, ένα επόμενο βήμα. Η στιγμή που, ενώ έχω ζήσει και την δυσκολία, βλέπω πως αντιμετωπίστηκε μια κατάσταση κι έχουμε προχωρήσει σε άλλο επίπεδο. Η στιγμή που τα παιδιά ολοκληρώνουν τα προγράμματα… Τέτοιες στιγμές αλλαγής που περνάς κι εσύ πάρα πολύ καλά και το ευχαριστιέσαι.

Θεωρώ μεγάλο λάθος να βάζουμε μια ταμπέλα σ’ έναν άνθρωπο, που θα τον χαρακτηρίζει στο σύνολο της ζωής του, δίχως να μπορεί να ξεφύγει απ’ αυτή. Εμείς πιστεύουμε στην αλλαγή του ανθρώπου, όχι με μαγικά ραβδάκια αλλά με πολύ προσπάθεια και αγώνα. Δεν θεωρούμε την εξάρτηση σαν κάποια χρόνια υποτροπιάζουσα νόσο, που θέλει φάρμακα και κανείς δεν πρόκειται να ξεφύγει απ’ αυτή. Καταναλώνεται πολύ ενέργεια απ’ όλες τις πλευρές, για να ολοκληρώσει ένα παιδί το πρόγραμμα και να μην υποτροπιάσει. Ομοίως και μια οικογένεια να μην υποτροπιάσει στη συμπεριφορά. Πρέπει να πιστεύουν ότι ευκαιρία στη ζωή μπορούν να έχουν! Ο κόσμος δεν θέλει να ενημερωθεί ουσιαστικά για το πρόβλημα των ναρκωτικών, προφανώς γιατί αποτελεί ταμπού. Τα παιδιά είναι σίγουρα πολύ πιο ενημερωμένα.

(Ανδρέας Κιλτσικσής) Είμαι επιμορφωτής στο ραδιόφωνο και την ηχοληψία για τα παιδιά. Η ιδέα ξεκίνησε πριν περίπου 6 χρόνια. Ο χώρος υπήρχε… ήταν μια αποθήκη, αλλά σταδιακά με τη βοήθεια των παιδιών, με τεχνικούς, με ένα πολύ ωραίο πλάνο, την υποστήριξη του ΚΕΘΕΑ, του Κώστα Αρβανίτη και της Κυρατσώς Σκοδρογιάννη, μπήκε μπροστά η ιδέα να φτιαχτεί ένας χώρος, που να υποδέχεται ανθρώπους, που θέλουν να εκπέμψουν το μήνυμα της δεύτερης ευκαιρίας. Έτσι, λοιπόν, σταδιακά χτίστηκε μια πλατφόρμα, συνδυάζοντας την εκπαίδευση και την θεραπεία, σε συνεργασία με το θεραπευτικό προσωπικό και κατορθώσαμε να φτιάξουμε ομάδες ραδιοφώνου, στις οποίες τα παιδιά δουλεύουν τον λόγο τους, ξεκινώντας απ’ το τι είναι ρήμα και τι συντακτικό, μέχρι τι σημαίνει εκφορά του λόγου, καταλήγοντας να ξέρουν τι σημαίνει πυκνωτικό και τι δυναμικό ραδιόφωνο, πως κάνουν διαχείριση κονσόλας κ.τ.λ. Μια καλλιτεχνική έκφανση. Κατά την γνώμη μου, επιδιώκουμε να «κουρδίσουμε» μέσω των φωνών τον καινούριο εαυτό τους.

Στο κομμάτι της εκπαίδευσης τώρα, το μεγάλο ερώτημα είναι αν πιστεύεις ότι ο άλλος μπορεί να αλλάξει. Το δεύτερο σημαντικό πράγμα είναι να μην σου δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι εσύ είσαι αυτός που μπορεί να αλλάξει τον άλλον. Όλο αυτό το διαδραστικό μου το έχει διδάξει η «ΣΤΡΟΦΗ». Επειδή απευθύνεσαι σε έφηβους χρήστες, οι οποίοι βρίσκονται στο «μήνα του μέλιτος» με τα ναρκωτικά, πρέπει να έχεις ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα με όρια. Το μεγάλο πείραμα ήταν να φτιάξουμε μια πλατφόρμα, που να ξεφεύγει απ’ το αμιγώς θεραπευτικό κομμάτι και παράλληλα να μεταφέρει τη φωνή της κοινότητας… Το καταφέραμε. Έχουμε στο ενεργητικό μας πάνω από 70 εκπομπές στην ΕΡΤ, στο δεύτερο πρόγραμμα. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον διάσημο τραγουδιστή ή θεατρικό ηθοποιό, από τον οποίο δεν έχουμε πάρει συνέντευξη, ακόμα και τηλεοπτικό ηθοποιό. Έχουμε πραγματοποιήσει βέβαια συνεντεύξεις και σε μη δημόσια πρόσωπα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για εμάς. Μέχρι και σε παραολυμπιονίκες.

Το αρχικό όραμα έχει φτάσει στο στόχο του. Έχουμε ήδη μια πλατφόρμα, που μπορούμε να την δουλεύουμε με πάρα πολλές δυνατότητες. Έχει μπει ένας πολύ σημαντικός όρος σ’ όλο αυτό, λέγεται «πολιτιστική πρόληψη», σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν σαν καλεσμένοι μας, φωνάζουν το μήνυμα της απεξάρτησης. Για παράδειγμα η Γιώτα Νέγκα που είναι μεγάλη μας «σημαία», μαθαίνει στα παιδιά να τραγουδούν, τραγουδά και η ίδια, εθελοντικά. Το ίδιο κάνει και ο Στάθης Δρογώσης, η Μαριέτα Φαφούτη, έχουμε ανθρώπους που έχουν στελεχώσει κανονικά την ομάδα της μουσικής. Με τον ίδιο τρόπο και στο ραδιόφωνο, κάθε φορά που βγαίνει η φωνή μας και φτάνει μέχρι την Ικαρία, την Καβάλα, την Πάτρα. Δεχτήκαμε τηλέφωνο ακόμη και από υπερωκεάνιο ανοιχτά της Μαδαγασκάρης. Βλέποντας όλα αυτά, λες πως αξίζει να προσπαθείς και να δίνεις ό,τι μπορείς. Δημιουργείται μια εκπαιδευτική πλατφόρμα, που συνεργάζεται με την θεραπεία και βοηθά τα παιδιά να βρούν το δρόμο τους και να διαλέξουν ίσως και το επάγγελμα, που αργότερα θα ακολουθήσουν.

(Τάσος Γιαννίκος) Είμαι δάσκαλος μουσικής. Έχουμε εξοπλισμένο χώρο με αρκετά μουσικά όργανα, όπου μπορεί ο κάθε έφηβος να διαλέξει το όργανο που θέλει να διδαχθεί. Κάποια παιδιά πιο προχωρημένα σιγά-σιγά φτιάχνουν το δικό τους σχήμα. Εκφράζονται δημιουργικά, καλλιτεχνικά. Πρόκειται για παιδιά, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τη μουσική και βρίσκονται πλέον σε ένα ικανοποιητικότατο επίπεδο. Έχουμε φτάσει σε ένα ιδιαιτέρως θετικό σημείο. Όλοι εδώ λειτουργούμε σαν οικογένεια. Πέρα απ’ τη μουσική, εντοπίζεις την πρόοδο των παιδιών σε απλούς καθημερινούς τομείς. Τα παρακολουθείς, λόγου χάρη, να ετοιμάζουν φαγητό και βλέπεις την χαρά στα πρόσωπά τους. Κι αυτό αποτελεί σίγουρα μια επιτυχία, μια στιγμή ευτυχίας…

πηγή

 

Bookmark and Share
Είπαν - Έγραψαν για Εμάς
 
Ρεπορτάζ του 902.gr για τη συμμετοχή Προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Ρεπορτάζ από το 902.gr για τη συμμετοχή της "Μπάντας της ΣΤΡΟΦΗΣ στο 42ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Αφιέρωμα για την "Ομάδα Αγκαλιάς" του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
Αφιέρωση της Ραλλίας Χρηστίδου από τη συμμετοχή της στην ρ/φ εκπομπή ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΣΤΡΟΦΗ στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ
Είπαν - έγραψαν για εμάς: Το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ στη Ζάκυνθο
Κάλυψη των δραστηριοτήτων της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ στη Ζάκυνθο
Αφιέρωση των συντελεστών του παραμυθιού " Η σούπα της σοφίας" που συμμετείχαν στην ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΣΤΡΟΦΗ στην ΕΡΑ
Η Ελένη Ράντου από το στούντιο της ΕΡΑ με την ομάδα ραδιοφώνου του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
Αφιέρωση του Μανώλη Φάμελλου από τη συμμετοχή του στην ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΣΤΡΟΦΗ στο Α΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ
Κοινωνική παρέμβαση της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ στην Κέρκυρα
Μικρή αναφορά για την παρέμβαση ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ στη Σίφνο
Στιγμιότυπα από τη συμμετοχή του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Οι Imam Baildi μετά την ρ/φ εκπομπή στο Web radio Strofi λένε...
Η Αφιέρωση του Ευθύμη Κουτσούκη από τον Εξαρχειώτη μετά την ρ/φ εκπομπή στο web radio Strofi
Spot ΚΕΘΕΑ:
Spot ΚΕΘΕΑ: "Πνιγμός" για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών
Ιστιοπλοϊκό Τριήμερο  Σεπτέμβριος 2010
Ιστιοπλοϊκό Τριήμερο Σεπτέμβριος 2010
ΚΕΘΕΑ
Όροι Χρήσης
Αριθμός Λογαριασμού Δωρεών:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 111/296006-04
H ιστοσελίδα είναι μία προσφορά του
Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
© 2011 kethea-strofi.gr | Φλωρίνης 15, 112 51, Άγιος Παντελεήμονας, Tηλ: +210 8822122, 210 8814515 Ανάπτυξη: komvos.gr