Αρχική Σελίδα : Είμαι Χρήστης : Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας
Η παρέμβασή μας στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων Αυλώνας

Επιπλέον, η δράση στο σωφρονιστικό σύστημα επεκτείνεται  και στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνας για έφηβους – και νεαρούς ενήλικες  που είναι υπό κράτηση.

 
Στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα (Ε.Κ.Κ.Ν.Α.) υλοποιείται από το 2004 παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ με στόχο την ενημέρωση, κινητοποίηση και προετοιμασία για ένταξη σε θεραπεία κρατουμένων οι οποίοι είχαν εμπλοκή με την χρήση ουσιών.
Η συμμετοχή τους στις ομάδες είναι - όπως και σε όλο το ΚΕΘΕΑ - σε εθελοντική βάση. Η μέθοδος που ακολουθείται είναι η συνέντευξη κινητοποίησης, οι ομαδικές και ατομικές συναντήσεις, καθώς και η εμπλοκή της οικογένειας, όταν αυτό είναι δυνατόν. Η προσπάθεια που γίνεται έχει στόχο να παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της θεραπευτικής κοινότητας μέσα στο Κατάστημα Κράτησης και να συνδεθεί ο πληθυσμός των κρατουμένων με την θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ και το ΚΕΘΕΑ γενικότερα.
 
Ο χρόνος παρέμβασης είναι περίπου δυο ώρες καθημερινά, χρόνος που αυξάνεται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Υπάρχουν δυο διακριτές φάσεις, δυο ομάδες στις οποίες εντάσσονται τα άτομα τα οποία έρχονται να ζητήσουν βοήθεια στο Ε.Κ.Κ.Ν.Α. Τα κύρια προαπαιτούμενα είναι η αποχή από την χρήση, η συνέπεια στην παρακολούθηση και η τήρηση των ορίων για τα οποία έχουν ενηεμρωθεί (φιλοσοφία, στόχοι ομάδων). Σημαντική βαρύτητα δίνεται στην κινητοποίηση ώστε να ενισχυθεί το κίνητρο για θεραπεία.
 
Η ομάδα της Α' φάσης αφορά κυρίως θεματικά σεμινάρια και πραγματοποιείται μια φορά την εβαδομάδα. Στη Β΄φάση η συχνότητα αυξάνεται στις τρις φορές και υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση και συζήτηση για τα θέματα των μελών της ομάδας.
 
Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΚΚΝΑ, γίνεται προσπάθεια εμπλουτισμού του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ με άλλες δραστηριότητες, αθλητικές, εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές, στις οποίες επιδιώκεται η συμμετοχή εξειδικευμένων εθελοντών.

Οι αθλητικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται σε σταθερή βάση, όπως επίσης μαθήματα ελληνικών για τους μετανάστες κρατούμενους.
 
Επιπλέον, έχει υλοποιηθεί εικαστική παρέμβαση στους χώρους του προγράμματος με συμμετοχή ζωγράφου, καθώς και συναυλίες - σε συνεργασία με την ομάδα μουσικής του ΕΚΚΝΑ - με παρουσία καλεσμένων, επισκέψεις καλλιτεχνών και δημοσιογράφων.
 
 

Για την εύρυθμη λειτουργία του Προγράμματος στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία με την Διεύθυνση, την Κοινωνική Υπηρεσία, τους ψυχολόγους, το Σχολείο και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.


Τα μέλη του Προγράμματος λένε...

«Η συμμετοχή μας στην ομάδα υποστήριξης και αλληλοβοήθειας που πραγματοποιείται στην φυλακή Αυλώνα από το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ μας δίνει την δύναμη που χρειαζόμαστε, ελπίδα για το μέλλον. Είναι για μας ανάσα και χαρά στο δύσκολο περιβάλλον της φυλακής. Ενισχύει την εμπιστοσύνη μας και αποτελεί για μας μια «οικογένεια».

Από τα σεμινάρια που υλοποιούνται έχουμε ενημερωθεί για θέματα υγείας (μεταδιδόμενες ασθένειες που σχετίζονται με την χρήση ουσιών).
Μαθαίνουμε την συνέπεια με την συμμετοχή μας στις καθημερινές συναντήσεις, κάνουμε μια νέα αρχή και προσπαθούμε συνεχώς για μια καλύτερη ζωή.
Είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους και λύνουμε ότι πρόβλημα και απορία έχουμε με συζήτηση.

Το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ μας βοηθά να σκεφτόμαστε καλύτερα, να εμπιστευόμαστε περισσότερο την ομάδα και τους φίλους, μας δείχνει την δυνατότητα μιας διαφορετικής ζωής, χωρίς ουσίες.

Μας δίνει μια ευκαιρία, μας βοηθάει για το μέλλον, μας δίνει δύναμη και ελπίδα, μας βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μας με ψυχραιμία.
Συζητάμε διάφορα θέματα και ο καθένας μπορεί να πει την άποψή του και τη σκέψη του, ειλικρινά, με σεβασμό στην διαφορετικότητα, αφήνοντας τον παλιό μας εαυτό και ανακαλύπτοντας έναν νέο που βασίζεται στις ανθρώπινες και αληθινές σχέσεις.
»
 
Bookmark and Share
Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας
 
Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας
Τι λένε για την παρέμβασή μας στα Δικαστήρια Ανηλίκων
Η παρέμβασή μας στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων Αυλώνας
Γράμμα από τη Φυλακή
Η παρέμβασή μας στο νησί της Χίου
Το μήνυμα της μπάντας της ΣΤΡΟΦΗΣ
Το μήνυμα της μπάντας της ΣΤΡΟΦΗΣ "Μπορείς αλλά Όχι Μόνος" από τη Ζάκυνθο
Παρέμβαση της Κοινότητας στο Περιβαλλοντικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον
Παρέμβαση της Κοινότητας στο Περιβαλλοντικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον
ΚΕΘΕΑ
Όροι Χρήσης
Αριθμός Λογαριασμού Δωρεών:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 111/296006-04
H ιστοσελίδα είναι μία προσφορά του
Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
© 2011 kethea-strofi.gr | Φλωρίνης 15, 112 51, Άγιος Παντελεήμονας, Tηλ: +210 8822122, 210 8814515 Ανάπτυξη: komvos.gr