Αρχική Σελίδα : Νέα : Τα Νέα μας
Άνεργος, νέος, δεν έχει τελειώσει το Λύκειο…

Άνδρας, στην πιο παραγωγική του ηλικία, από 25 έως 34 χρόνων, χωρίς απολυτήριο λυκείου, άνεργος, χρήστης ηρωίνης τουλάχιστον επί δεκαετία, με  «υποτροπιάζουσα» παραβατική συμπεριφορά: αυτό είναι το προφίλ του Έλληνα τοξικομανούς που βρίσκεται σε πρόγραμμα απεξάρτησης, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Στην έρευνα, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, συμμετείχαν 340 άτομα που βρίσκονταν σε διαδικασία θεραπείας στα προγράμματα ενηλίκων του ΚΕΘΕΑ τον Οκτώβριο 2011. Ειδικότερα, και όπως προκύπτει από τη μελέτη, εννέα στους δέκα χρήστες είναι άνδρες και μόλις  το 13,2% γυναίκες. Οι επτά στους δέκα είναι ηλικίας 25 με 34 ετών ενώ το 15,6% είναι κάτω των 25 χρόνων.

Ένας στους δύο χρήστες ουσιών που αγωνίζεται να απεξαρτηθεί έχει κάποιο σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας ενώ το 62% γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί από ηπατίτιδα. Σε ό,τι αφορά το μορφωτικό τους επίπεδο, ένας στους δύο δεν έχει απολυτήριο λυκείου ούτε και εργασία –  περίπου οι μισοί είναι άνεργοι κατά τα τρία τελευταία χρόνια ή έχουν εργαστεί σε περιστασιακή ή επισφαλή εργασία.  

Η συντριπτική πλειονότητα των (πρώην) χρηστών δηλώνουν μακροχρόνιοι χρήστες ηρωίνης και επτά  στους 10 έχουν κάνει ενέσιμη χρήση. Τέλος, στενός είναι ο συσχετισμός της χρήσης ουσιών με την παραβατική συμπεριφορά: το 55% του δείγματος έχει κατηγορηθεί για κάποιο σοβαρό αδίκημα και ένας  στους 3 έχει φυλακιστεί στο παρελθόν.

 

Κοινωνικό και οικονομικό όφελος από την απεξάρτηση

Η ένταξη των τοξικομανών στη θεραπευτική κοινότητα και η απεξάρτηση τους από τις ουσίες, έχει διπλό όφελος, κοινωνικό και οικονομικό. Αυτό τόνισαν οι ειδικοί του ΚΕΘΕΑ, κατά την παρουσίαση ειδικής  μελέτης για το κόστος της χρήσης ουσιών καθώς και εκείνο  της θεραπείας, εξηγώντας πως όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής των ατόμων στη χρήση, τόσο μεγαλώνει η οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, το ημερήσιο κόστος της θεραπείας κάθε χρήστη κυμαίνεται το πολύ έως και 30 ευρώ  ενώ το ημερήσιο κόστος της εξάρτησης  αυξάνεται κατακόρυφα, φτάνοντας έως και τα 137 ευρώ!

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ επισήμαναν ότι παρά τα προφανή οικονομικά οφέλη από τη στήριξη των προγραμμάτων θεραπείας, τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες των προγραμμάτων απεξάρτησης που προκύπτουν λόγω των περικοπών της κρατικής επιχορήγησης βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη για το ΚΕΘΕΑ με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτό στην υγεία των χρηστών (που παραμένουν στη χρήση ουσιών) αλλά και την δημοσιονομική «υγεία» της χώρας.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

 

Bookmark and Share
Τα Νέα μας
 
Καθαρές διακοπές για μένα σημαίνει...
Το μήνυμα της μπάντας της ΣΤΡΟΦΗΣ "Μπορείς αλλά Όχι Μόνος" από τη Ζάκυνθο
Σχολείο και χρήστες ναρκωτικών - Όταν οι απόβλητοι του εκπαιδευτικού συστήματος ξαναγυρίζουν στα θρανία
Οι σύλλογοι εργαζομένων θεραπείας και πρόληψης για τη "Γιορτή κάνναβης"
Πανελλαδική εκστρατεία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες του Κομπάνι
Όπως και στην Κατοχή, σήμερα οι άνθρωποι φοβούνται
1ο Μετεκπαιδευτικό Επιστημονικό Συμπόσιο Κοινωνικής Εργασίας
Γκολ στη φτώχια
"Μαγειρικές εντός" από τον Ηλία Μαμαλάκη και το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στη Μυτιλήνη
Απόφοιτος του ΚΕΘΕΑ οδηγείται στην φυλακή
4η Εθελοντική Αιμοδοσία από το Σύλλογο Εθελοντών ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ
Σύλλογος Εθελοντών ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ σε δράση!
Πρόσκλση σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά
Τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού αναλαμβάνουν τη συντήρηση έργων τέχνης
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στα Προπύλαια Αθήνας για τη Βία των Εξαρτήσεων
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στα Προπύλαια Αθήνας για τη Βία των Εξαρτήσεων
Αποφοιτήσεις ΚΕΘΕΑ
Αποφοιτήσεις ΚΕΘΕΑ
ΚΕΘΕΑ
Όροι Χρήσης
Αριθμός Λογαριασμού Δωρεών:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 111/296006-04
H ιστοσελίδα είναι μία προσφορά του
Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
© 2011 kethea-strofi.gr | Φλωρίνης 15, 112 51, Άγιος Παντελεήμονας, Tηλ: +210 8822122, 210 8814515 Ανάπτυξη: komvos.gr