Αρχική Σελίδα : Νέα : Τα Νέα μας
27 Μαρτίου 2012, Ημέρα Δράσης για την Κοινωνική Εργασία
 

Ημερίδα-παρέμβαση: "Οικονομική κρίση και Κοινωνική Εργασία"

16.3.2012

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας Κοινωνικής Εργασίας, ο σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) και φορείς εκπαίδευσης και εφαρμογής της κοινωνικής εργασίας, μεταξύ των οποίων και το ΚΕΘΕΑ, συνδιοργανώνουν ανοικτή ημερίδα με θέμα «Οικονομική Κρίση και Κοινωνική Εργασία». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 27.3.2012 στο Αμφιθέατρο του «Αθήνα 9,84» από τις 15:00 έως τις 20:00. Στόχος είναι να αναδειχθεί ο ρόλος της κοινωνικής εργασίας και των φορέων που εκπροσωπούν στην προάσπιση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. 


Η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας οξύνεται με συνεχή αύξηση της ανεργίας και των ομάδων του πληθυσμού που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές απαιτήσεις της καθημερινής τους ζωής. Ο υποσιτισμός, οι κακές συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, η κατάθλιψη, οι απόπειρες αυτοκτονίας, τα προβλήματα υγείας στα παιδιά και τους εφήβους, η βία, η  παραβατικότητα, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, οι κοινωνικές ανισότητες, οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η οικονομική μετανάστευση είναι μερικές από τις παραμέτρους που παρουσιάζουν κατακόρυφη ποσοστιαία άνοδο και επιδείνωση.  Την ίδια στιγμή η  ζήτηση στις υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής φροντίδας αυξάνεται ενισχύεται η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον.

Θα περίμενε κανείς ότι στην περίοδο της οικονομικής κρίσης η μείωση των δαπανών θα αφορούσε τις υπηρεσίες γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης, ενώ θα ενισχύονταν οι φορείς εκπαίδευσης, κοινωνικής φροντίδας και δημόσιας υγείας, ως οι μόνοι που μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι συγκράτησης και έγκαιρης αντιμετώπισης  της κρίσης και ως μέσα αντιστάθμισης των εντάσεων και των απωλειών που βιώνουν τα παιδιά και οι νέοι. Ωστόσο, στο πλαίσιο των οριζόντιων περικοπών πλήττονται οι φορείς κοινωνικής φροντίδας και προστασίας, χωρίς κριτήρια και διαδικασίες αξιολόγησης, με αποτέλεσμα η κρίση να βαθαίνει ακόμα περισσότερο και μακροπρόθεσμα να αυξάνεται σημαντικά το δημοσιονομικό κόστος.

Οι πρόσφατες αποφάσεις για περικοπές στην επιχορήγηση των φορέων, απολύσεις,  εργασιακή εφεδρεία και τα σενάρια για καταργήσεις ή συγχωνεύσεις υπονομεύουν τη λειτουργία των φορέων εκπαίδευσης και κοινωνικής φροντίδας και θέτουν σε αμφισβήτηση  τη θεωρία και την πρακτική της κοινωνικής εργασίας. Τα κοινωνικά προβλήματα γίνονται πολυπλοκότερα, και οι πολλαπλά επιβαρυμένοι αποδέκτες της κοινωνικής εργασίας  βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο.

Σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο οι φορείς κοινωνικής εργασίας είναι απαραίτητο να διατυπώσουν απόψεις και προτάσεις για το ρόλο της κοινωνικής εργασίας στη διαμόρφωση πολιτικών που θα ενισχύσουν τους κοινωνικούς οργανισμούς και τις στρατηγικές ένταξης με την ανάπτυξη ενός δικτύου προστασίας των κοινωνικά αδύναμων ομάδων, οι οποίες σήμερα έχουν ανάγκη τις κοινωνικές υπηρεσίες περισσότερο από ποτέ.  Οι φορείς κοινωνικής εργασίας δεν μπορούν να παραμένουν αδρανείς μπροστά στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και -σε πολλές περιπτώσεις- να εγκλωβίζονται στο ρόλο των παθητικών διαχειριστών των πολιτικών λογιστικής λογικής που επιβάλλονται. 


Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Διοργανωτές:

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ)Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης / Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΑΤΕΙ ΑθήναςΤμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΑΤΕΙ ΠάτραςΤμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΑΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης /  Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)Εργαστήριο Κοινωνικής και Κοινοτικής Εργασίας και Συμβουλευτικής ΔΠΘKέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ» / Κέντρο Αποθεραπείας Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Αττικής /  Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)

 

Bookmark and Share
Τα Νέα μας
 
Καθαρές διακοπές για μένα σημαίνει...
Το μήνυμα της μπάντας της ΣΤΡΟΦΗΣ "Μπορείς αλλά Όχι Μόνος" από τη Ζάκυνθο
Σχολείο και χρήστες ναρκωτικών - Όταν οι απόβλητοι του εκπαιδευτικού συστήματος ξαναγυρίζουν στα θρανία
Οι σύλλογοι εργαζομένων θεραπείας και πρόληψης για τη "Γιορτή κάνναβης"
Πανελλαδική εκστρατεία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες του Κομπάνι
Όπως και στην Κατοχή, σήμερα οι άνθρωποι φοβούνται
1ο Μετεκπαιδευτικό Επιστημονικό Συμπόσιο Κοινωνικής Εργασίας
Γκολ στη φτώχια
"Μαγειρικές εντός" από τον Ηλία Μαμαλάκη και το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στη Μυτιλήνη
Απόφοιτος του ΚΕΘΕΑ οδηγείται στην φυλακή
4η Εθελοντική Αιμοδοσία από το Σύλλογο Εθελοντών ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ
Σύλλογος Εθελοντών ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ σε δράση!
Πρόσκλση σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά
Τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού αναλαμβάνουν τη συντήρηση έργων τέχνης
Το μήνυμα της μπάντας της ΣΤΡΟΦΗΣ
Το μήνυμα της μπάντας της ΣΤΡΟΦΗΣ "Μπορείς αλλά Όχι Μόνος" από τη Ζάκυνθο
Ραδιοφωνική εκπομπή του Δεύτερου προγράμματος «Επί Τόπου Στροφή», παραγωγή της Γιάννας Τριανταφύλλη με καλεσμένο τον Παντελή Θαλασσινό
Ραδιοφωνική εκπομπή του Δεύτερου προγράμματος «Επί Τόπου Στροφή», παραγωγή της Γιάννας Τριανταφύλλη με καλεσμένο τον Παντελή Θαλασσινό
ΚΕΘΕΑ
Όροι Χρήσης
Αριθμός Λογαριασμού Δωρεών:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 111/296006-04
H ιστοσελίδα είναι μία προσφορά του
Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
© 2011 kethea-strofi.gr | Φλωρίνης 15, 112 51, Άγιος Παντελεήμονας, Tηλ: +210 8822122, 210 8814515 Ανάπτυξη: komvos.gr